четвер, 1 березня 2012 р.

Цікаві та маловідомі факти про волосся


Важко навіть уявити, скільки волосся проходить через руки перукарів щодня, якщо врахувати, що у кожної людини на голові знаходиться приблизно до 150 тисяч волосин. У той же час вчені дізнаються все нові і все більш цікаві факти про волосся, про які і нам дізнатися не завадить.
Виявляється, жіноча коса середньої довжини, що складається з 150-200 тисяч волосин, здатна утримати вантаж вагою до 20 тонн. Напевно, тому в давнину з жіночого волосся плели мотузки, за допомогою яких піднімали важкі предмети. Міцність волосся порівнянна з міцністю алюмінію.
Щодня людина втрачає від 50 до 100 волосин. Якщо кількість випадних волосинок більше, то це може бути приводом для звернення до фахівців. При цьому у жінок волосся «сидять» в шкірі голови глибше на 2 міліметри, тому від випадіння волосся жінки страждають рідше, ніж чоловіки.
Вчені з’ясували, що найшвидший ріст волосся спостерігається приблизно у віці з 15 до 30 років, у той час як до п’ятдесяти років їх ріст значно сповільнюється. Кожна волосинка виростає за добу приблизно на 0,35 мм, а за рік на 12 см. При цьому в стадії активного росту знаходиться 90 відсотків волосся, у той час як у стадії випадання тільки 10 відсотків. З кожного волосяного фолікула, термін «життя» якого варіюється до 3 років у чоловіків і до 6 років у жінок, послідовно виростає від 25 до 30 волосин.
Як це не дивно, але рекорд найдовшого волосся у світі, належить чоловікові. В’єтнамець Тран Ван Хай не підстригали протягом 31 року і зараз довжина його волосся, що більше нагадують повсть, становить 6,3 метра. Він зміг побити рекорд офіційного жителя Таїланду Ху Сате, з довжиною волосся 5,79 метрів, який помер в 2001 році. Довжина волосся російської рекордсменки Тетяни Письмової, проживає в місті Волгограді, складає 2,70 метра. На миття голови у неї йде не менше 4 годин, на сушку – від 6 до 12.
Мильна плівка тонша людського волосся приблизно в 5 тисяч разів. А волосяний стрижень більш ніж на 95% складається з білка. Людське волосся можна витягнути на 1/5 від його довжини, після чого воно повертається в звичайний стан. З роками колір волосся може змінюватися, зазвичай у більш темні відтінки.
У всьому світі налічується засобів від випадіння волосся більше, ніж від будь-яких інших хвороб – понад 300 тисяч. А найперший у світі шампунь на основі екстракту фіалки, був виготовлений в 1906 році і коштував на порядок дорожче флакона ексклюзивних парфумів. А от коли був вперше створений натуральний ополіскувач для волосся історія замовчує.
До речі, кілька років тому єгипетський учений подав судовий позов, звинувачуючи в шахрайстві свою безволосу дружину за носіння перуки. «Обдурений» чоловік не просто зажадав розлучення, але і оцінив відшкодування моральної шкоди в суму рівну 8 тисячам доларів, коли виявив, що на голові його молодої дружини повністю відсутні волосся. Потерпілий чоловік заявив, що найбільше в обраниці його приваблювали розкішні кучері. І в першу шлюбну ніч, запустивши пальці в волосся своєї сплячої дружини, він відчув справжній шок, коли вони залишилися у нього в руках.

Немає коментарів:

Дописати коментар