середу, 29 лютого 2012 р.

Історія виникнення косметики


Історія створення косметики йде з глибокої давнини. Перші згадки приходяться на 3 тис. – 2 тис. рр. до н.е. А конкретніше – у Єгипті, при розкопках, були виявлені перші креми, фарби із сурми й сажі для повік. У Стародавньому Єгипті широко застосовувалася косметика. У пірамідах, у гробницях фараонів зберігалися туалетні коробочки з повним набором баночок, тарілочок, ложечок. Багато косметичних засобів були не лише декоративними, але й, як з’ясувалося, мали лікувальні властивості. Єгипетська цариця Клеопатра навіть написала книгу про косметику й мала для виробництва парфумерних виробів цілу фабрику.

Так, для запобігання сивини використовували жир чорних змій, кров чорних биків і яйця сорок, ворон. Перукарі запевняли, що мазі, виготовлені на жирі лева, мають чудодійну силу, сприяють густоті й росту волосся. На перуки прикріплювали ароматичні башточки.
Цінувалися мазі, до складу яких входили риб’ячий жир, порошок з копит ослів. Ці засоби були предметом експорту й продавалися за великі гроші. Єгипетські рецепти згадуються в Гіппократа, увійшли вони й у народну європейську медицину.
Єгиптяни також використовували татуювання на тілі. Учені з’ясували це, вивчаючи фігурки “наречених мертвих” у пірамідах Нового царства. Татуювання були покликані підсилити жіночі чари.
Тепер зрозуміло, чому Клеопатру й Нефертіті вважають незвичайно гарними – це була штучна краса, підкріплена косметикою.
Рим. Римські красуні почали широко використовувати косметику вже в середині першого сторіччя нашої ери. Тушшю для вій і тінями для повік служила сурма, крейда надавала обличчю необхідної білизни. У той же час почали використовувати засоби для видалення волосся, пемзою чистили зуби й фарбували волосся хною.
Уже в Середні віки хітом у модній тенденції косметики стала бліда шкіра, що була ознакою багатства, а рум’янець користувався популярністю в жінок легкої поведінки. Але в епоху Ренесансу використання відбілюючих засобів у косметиці було небезпечним для здоров’я й життя людей. Як відомо, до складу пудри, яку винайшла сеньйора Тоффана (яка знаменита завдяки винаходу отрути, що убила велику кількість чоловіків, невірних своїм дружинам), входив миш’як. Але сеньйора попереджала кожну свою клієнтку, що використовувати дану косметику потрібно в крайніх випадках, таких як спокуса партнера, наприклад.
Середина 18 століття. Потихеньку в моду ввійшли рум’яна й помада, що служили для надання більш здорового кольору обличчю, як вважали французькі модниці.
В основному, косметика містила природні компоненти, трави, ягоди, воду, але нерідко аптекарі, що займалися розробкою чергового косметичного засобу, додавали ртуть й азотну кислоту. Тепер зрозуміло, чому з’явилася приказка “Краса вимагає жертв”, адже ці речі небезпечні для життя.
В ті часи чоловіки активно використовували косметику, так само як і жінки. Називалися вони не інакше, як денді. Але мода на чоловічу косметику проіснувала лише до 17 століття. Хоча вікторіанці не визнавали косметику взагалі й вважали, що природність повинна бути на першому місці. Тому, розрум’янених акторок називали повіями, бо кожен, хто використовував хоч якийсь натяк на косметичний засіб, зараховувався до людини занепалої.
У той час поважаючі себе жінки використовували маски на основі домашніх рецептів – вівсянки, меду, яєчних жовтків. Для зміцнення вій застосовували касторову олію, рисовий порошок замість пудри, буряковий сік – у якості рум’ян.
ХХ століття. Появі сучасної косметики жінки завдячують T.L. Wіlіamsові. Це він створив туш під маркою Maybellіne. Назвав він її так на честь сестри Мейбл. Через кілька років Max Factor створив тіні на основі хни, що дуже зацікавило кінематографістів, тому що тіні прекрасно виділяли очі й робили більш глибоким погляд.
Що ще є важливим у наборі косметики? Так, звичайно, пудра. Пудра – компактна коробочка із дзеркальцем і спонжем. “Піду, попудрю носик” – улюблена фраза жінок, що вирушають в дамську кімнату, під час ресторанного побачення.
Далі – поява таких самих компактних рум’ян і тонального крему. Спочатку до складу кремів входив вазелін й ароматизатор. Фахівці увесь час удосконалюють декоративну косметику, тому тепер крім краси, вона ще й користь тепер приносить.
У двадцятих роках той же Max Factor придумав блиск для губ і різні відтінки помади. Хоча й виготовлялися спочатку вони на основі мила, що сушило шкіру. Далі – вії. З’являються прилади для підкручування вій. І, якщо раніше, у роки 60-80-і минулого століття, модниці активно фарбували очі, то зараз тенденція підштовхує відмовитися від занадто яскравих кольорів і залишити природність у погляді.
Римський філософ Платон (254-184 рр. до н.е.) писав – “жінка без косметики, що їжа без солі“. Важко із цим не погодитися, адже не кожна жінка має природну красу, яскраві гарні риси обличчя, колорит у всьому вигляді, і тут на допомогу приходить косметика – можливість створити красу штучну.

Немає коментарів:

Дописати коментар